Uliana ja Emilia toteuttavat haavettaan liikunta-alan opinnoista ja yo-tutkinnosta

Mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto oli tärkein syy, miksi Uliana Petäjä ja Emilia Jokinen päättivät hakea kevään 2023 yhteishaussa Tanhuvaaran urheiluopistoon opiskelemaan liikunnanohjaajan perustutkintoa. Sekin oli plussaa, että paikka oli heille entuudestaan tuttu.

Lappeenrantalainen Uliana, 17, sanoo yllättyneensä iloisesti, kun hän sai yhteishaun valintoja miettiessään tietää, että Tanhuvaarassa voi opiskella perustutkinnon ohella yo-tutkinnon.

– Olin ollut Tanhuvaarassa useaan otteeseen joukkuevoimistelijoiden leireillä. Kun kuulin, että voin valmistua urheiluopistosta toiveammattiini ja kirjoittaa samalla lukiosta ylioppilaaksi, minun ei ollut vaikeaa laittaa Tanhuvaaraa yhteishakuni ykkösvaihtoehdoksi.

Myös taitoluistelutaustan omaava Emilia, 16, kertoo haaveilleensa koko yläkoulun ajan liikunta-alan opintojen yhdistämisestä lukio-opintoihin.

– Olin innoissani, kun tajusin treenien tiimoilta itselleni tutuksi tulleen Tanhuvaaran liittyneen kaksoistutkintoa tarjoavien oppilaitosten joukkoon, savonlinnalainen Emilia toteaa.

Molemmat sanovat olevansa tyytyväisiä valittuaan pääoppilaitoksekseen Tanhuvaaran: opiskelu on monipuolista ja opettajat ovat ammattitaitoisia sekä mukavia. Myös laadukas opiskeluympäristö ja erinomaiset liikuntamahdollisuudet saavat heiltä kiitosta. Lisäksi nuoret arvostavat sitä, että opiskelijoiden viihtyvyyteen panostetaan koulupäivien ulkopuolellakin.

– Moni meistä opiskelijoista asuu opistolla, ja meille on järjestetty yhteistä vapaa-ajan toimintaa kaikkien vuosikurssien kesken. Tämä tuntuu enemmänkin kodilta.

Kaksoistutkinnon opiskelu on organisoitu hyvin

Tanhuvaarassa Ulianan ja Emilian ensimmäinen opiskeluvuosi on kulunut kaikille yhteisten perusopintojen parissa. Erityisen vaikutuksen heihin on tehnyt opintojen käytännönläheisyys.

– Opintojen alusta saakka olemme saaneet harjoitella ohjaustaitojamme Tanhuvaaran eri liikuntaryhmissä, mikä on tuonut itsevarmuutta työssäoppimisjaksoja ajatellen, nuoret naiset iloitsevat.

Opiskelu kahdessa oppilaitoksessa on sujunut Emilian ja Ulianan mukaan jouheasti, sillä opinnot on organisoitu hyvin. Maanantaisin, kurssitovereiden keskittyessä yto-opintoihin, kaksikko suuntaa Ammattiopisto Samiedun Pohjolankadun kampukselle opiskelemaan lukion pakollisia oppiaineita: englantia, äidinkieltä ja matematiikkaa.

– Ainakaan toistaiseksi opiskelu ei ole tuntunut rankalta. Tukea on tarjolla molemmissa opiskelupaikoissa, opiskelijat painottavat.

Ensi syksynä Emilia ja Uliana aloittavat lukion valinnaisaineiden opiskelun Savonlinnan lyseon lukion tiloissa. Perustutkinnossa puolestaan siirrytään opiskelemaan osaamisalojen opintoja.

– Lopulliset valinnaisaine- ja osaamisalavalinnat selkiytyvät tänä keväänä opintojen edetessä, he pohtivat.

Tähtäimessä jatko-opinnot ja työ liikunnan parissa

Emilia aikoo tehdä kaksoistutkinnon neljässä vuodessa ja Uliana kolmessa ja puolessa tai neljässä vuodessa. Kummallakin on tähtäimessä työ liikunnan parissa.

– Valmentaminen kiinnostaa minua. Tälläkin hetkellä käyn neljästi viikossa valmentamassa taitoluistelijoita. Tanhuvaaran jälkeen pyrin opiskelemaan Xamkiin liikunnanohjaajan amk-tutkintoa tai Jyväskylän yliopistoon liikuntakasvatusta, Emilia kertoo.

Myös Ulianan mielessä siintää alan jatko-opinnot korkeakoulussa, mutta hänellä on muitakin suunnitelmia.

– Täältä valmistuttuani haen ensin vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen, hän avaa tulevaisuuden haaveitaan.

Mutta kenelle määrätietoiset opiskelijat suosittelevat kaksoistutkinnon suorittamista?

– Kaksoistutkinto sopii sellaiselle, joka kaipaa haastetta perustutkinnon rinnalle. Sitä paitsi kaksoistutkinnosta saa sekä ammatin että jatko-opintomahdollisuuksia laajentavan yo-tutkinnon.

teksti: Erja Eliala

Tutustu liikunnanohjauksen perustutkintoon >>

Hae sivulta

KURSSIT, LEIRIT & AKTIIVILOMAT