Kaksoistutkinto

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla – ammatilliset opinnot ja ylioppilastutkinto

Kaksoistutkinto tarkoittaa sitä, että opiskelet ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon, saat siis opiskelun päätteeksi sekä ammatin että ylioppilaslakin.

Kaksoistutkinnon voi suorittaa Liikunnanohjauksen perustutkinnon yhteydessä. Ammatillisen tutkinnon lisäksi sinun on opiskeltava vähintään viisi lukion ainetta ja osallistuttava ylioppilaskirjoituksiin. Lukio-opinnoista vastaa Savonlinnan Lyseon lukio ja Savonlinnan aikuislukio

Kun haet yhteishaussa, sinulta kysytään kiinnostusta ylioppilastutkinnon suorittamiseen ammatillisen perustutkinnon ohella, tämä ei vielä sido sinua mihinkään. Jokainen kaksoistutkintoon hakeutuva opiskelija haastatellaan. Ammatillinen perustutkinto ja lukio-opinnot suoritetaan aina henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Kun suoritat kaksi tutkintoa samanaikaisesti, opiskeluaika on kolme tai neljä vuotta. Lukio-opintojen rytmitys ammatillisten opintojen kanssa vaihtelee vuosittain. Ensimmäisenä opintovuotena opiskelija opiskelee lukio-opintoja Ammattiopisto Samiedun kaksoistutkintoryhmässä maanantaisin ja kerran kuukaudessa torstaisin. Muina vuosina opiskellaan täysinä lukiojaksoina ammatillisten opintojen lomassa.

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta, joista äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Valitset neljä muuta pakollista koetta seuraavien kokeiden joukosta:

  • toisen kotimaisen kielen koe
  • yksi vieraan kielen koe
  • matematiikan koe
  • reaaliaineessa järjestettävä koe.

Voit lisäksi halutessasi sisällyttää tutkintoosi yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Jos suoritat 180 osaamispisteen laajuista ammatillista perustutkintoa, voit osallistua ylioppilastutkintoon opintojen ollessa vielä kesken. Silloin sinulta kuitenkin edellytetään, että olet suorittanut vähintään 90 osaamispistettä ammatilliseen perustutkintoon tähtääviä opintoja. Tällöin lukio-opintojen suorittaminen ei ole edellytyksenä saada osallistua kokeisiin.