Uutiset

Tanhuvaarassa koulutetaan monipuolisesti liikuntaneuvojiksi

02.03.18


Tanhuvaaran Urheiluopisto sai opetusministeriöltä toistaiseksi voimassa olevan järjestämisluvan 2. asteen liikunnanohjaajan perustutkinnolle ja aikuisopiskeluna tapahtuvalle ammattitutkinnolle. Urheiluopiston rehtori Erkki Kauppinen on erityisen tyytyväinen siihen, että järjestämisluvassa opiskelijoitten aloituspaikat säilyvät edelleen 70:ssä.

-Aika paljon on valtio karsinut etenkin 2. asteen aloituspaikkoja valtakunnallisesti, joten meidän on helppo olla tyytyväinen siihen, että aloituspaikat säilyivät entisellään, vaikkakin saamiamme valtionosuuksia on meilläkin karsittu kovalla kädellä, Kauppinen sanoo.
Hän myös pitää merkittävänä seikkana sitä, että järjestämisluvassa todetaan Tanhuvaaralla olevan ykköskouluttajan rooli liikunnanohjaajan perustutkinnoissa koko Itä-Suomessa.

Uutta LPT -tutkinnossa on opiskelijoitten mahdollisuus erikoistua joko lentopalloon tai yleisurheiluun vuoden kestäneen yhteisopiskelun jälkeen. Liikunnanohjauksen perustutkinto kestää 2-3 vuotta, riippuen opiskelijan peruskoulutuksesta. Aikuiskoulutuksena toteutettavaan liikunnan ammattitutkinnon kesto on 1-1,5 vuotta.

Koulutuspäällikkö Niina Uronen puolestaan kertoo, että Tanhuvaara tekee paljon yhteistyötä muun muassa Savonlinnan kaupungin ja koulujen kanssa.
-Me olemme näkyvästi mukana muun muassa erilaisissa liikuntatapahtumissa, kuten Linnanneito- ja katuviesti-tapahtumissa. Me järjestämme lisäksi lähes kaikki Savonlinnan kaupungin koulujen koululaiskisat ja –turnaukset yhteistyössä Savonlinnan Seudun Liikunnan sekä urheiluseurojen kanssa, Uronen kertoo. Liikuntaneuvojakoulutukseen kuuluu myös kansainvälinen työssäoppiminen. Erasmus+-hankkeelta saadun 20 000 euron rahoituksen turvin on Tanhuvaaran opiskelijoita ollut työssäoppimassa muun muassa Kyproksella, Italiassa ja Espanjassa. Kansainvälisyys on työelämässä tätä päivää, joten on hienoa, että pystymme tarjoamaan opiskelijoillemme tällaistakin työssäoppimismahdollisuutta, Niina Uronen sanoo tyytyväisenä.
Hän myös kertoo, että ensi elokuun alussa liikunnanohjaajan perustutkinnon sisällöt muuttuvat. Muutoksissa korostetaan muun muassa terveyttä, hyvinvointia ja valinnaisuutta. Tanhuvaarassa molempiin tutkintoihin sisältyy myös personal trainer-koulutus, jonka suorittamisesta opiskelija saa erillisen sertifikaatin. Myös eri työpaikoilla tapahtuva työelämässä oppiminen tulee lisääntymään ja korostumaan, mutta haluan sanoa painokkaasti, että koulusta saatavan pohjan pitää olla kunnossa ennen työssäoppimisjaksoja, Uronen sanoo. Tanhuvaaran opettajien rooli on hänen mukaansa myös vahvasti kasvattajan rooli, sillä opiskelijat ovat pääsääntöisesti hyvin nuoria, 16-, 17-vuotiaita.

Tanhuvaarassa järjestetään myös paljon yläkoulujen 8.-9-luokkalaisille eri urheilulajeihin painottuvia, viikon mittaisia lajileirejä. Yläkoululeiritys on Olympiakomitean lanseeraama.
Tanhuvaaran Urheiluopisto poikkeaa tavallisesta koulusta esimerkiksi siinä, että koulu on liikeyrityksen sisällä.
-Meidän tulovirrastamme neljäsosa tulee opiskelijoista ja kolme neljännestä liiketoiminnasta. Se vaatii koko henkilökunnaltamme paljon, että toiminta pyörii kannattavasti ja laadukkaasti, Kauppinen painottaa.