Uutiset

Sykettä Etelä-Savoon -kampanja nostaa esille hyvinvoinnin merkityksen.

01.03.18

Sosterin, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro haastoi Etelä-Savon  maakunnan julkishallinnon johtajat mukaan hyvinvointikampanjaan ja sai aikaan sykettä. Mukana on jo 73 henkilöä, jotka tulevat 21 eri organisaatiosta. Kampanjan toteutuksesta vastaa Tanhuvaaran Urheiluopisto.

 

”Hyvä kunto ja liikunta vaikuttavat merkitsevästi työkykyyn ja henkiseen hyvinvointiin. Liikunta-aktiivisuus ja fyysisen kunnon koheneminen ovat saumattomasti yhteydessä stressin vähentymiseen ja työkyvyn paranemiseen.”

Näillä saatesanoilla Sosterin johtaja Panu Peitsaro haastoi Etelä-Savon julkishallinnon johdon Sykettä Etelä-Savoon -kampanjaan Itä-Savo -lehden yleisönosastopalstalla. Kirjoitus sai aikaan säpinää.

-  Kampanjan suosio yllätti, sillä mukaan lähti kattavasti väkeä aivan koko Etelä-Savon alueelta, Peitsaro sanoo.

Mukana ovat lähes kaikki kunnanjohtajat, molempien sairaanhoitopiirien johtoryhmät, maakuntajohtaja, pelastuslaitoksen ja ELY-keskuksen johtajat, oppilaitosten väkeä ja muita kunta-alan johtajia. Asiaan kuuluu, että haasteessa mukana olevat miettivät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen laajemmin omissa organisaatioissaan.

- Esimerkiksi Sosterissa haluamme tänä vuonna panostaa erityisesti henkilöstömme hyvinvointiin ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Tätä tarvitaan ennen kaikkea nyt, kun sosiaali- ja terveysala käy läpi historiansa suurinta muutosta. Hyvinvoiva ja työssä viihtyvä henkilöstö on työnantajalle korvaamaton voimavara, Peitsaro sanoo.

Kampanjan käytännön toteutuksesta ja valmennuksesta vastaa Tanhuvaaran Urheiluopisto. Rehtori Erkki Kauppisen mukaan kampanjan toteutus istuu opistolle kuin nenä päähän.

- Olemme pari vuotta sitten ottaneet valtakunnallisessa urheiluopistokentässä työhyvinvoinnin erityistehtäväksemme. Asian saaminen esille isosti omassa maakunnassa on luonnollisesti erittäin tärkeä asia, Kauppinen sanoo.

Valmennus kestää puoli vuotta ja jokainen on mukana omalla kustannuksellaan. Itselle sopivan valmennuspaketin saa vapaasti valita, tarjolla on muun muassa kuntotestauksia, henkilökohtaista ohjausta ja liikkumiseen kannustava mobiilisovellus.

- Ensimmäisinä mukaan lähteneiden osalta kampanja on edennyt nyt puoleen väliin. Meininki on ollut hyvä. Ryhmä on liikunnallista jo lähtökohtaisesti, ja haasteena onkin ollut etenkin säännöllinen ateriarytmi ja lepo. Tapaamisten ja käytössä olevan mobiilisovelluksen perusteella ryhmä on huomioinut omaa hyvinvointiaan aiempaa paremmin, Tanhuvaaran Urheiluopiston työhyvinvointipäällikkö Sami Piisilä sanoo.  

Myös kampanjan alulle laittanut Peitsaro on tehnyt muutoksia parempaan omassa elämässään.

- Itselläni kampanjan myötä harjoitusmäärät ovat lisääntyneet huomattavasti ja olen myös alkanut kiinnittää huomiota parempiin ruokailutottumuksiin, hän kertoo.

Kevättä kohti mentäessä Sykettä Etelä-Savoon ryhmällä on tulossa muutama yhteistapaamisen, ja ryhmäläisiä kannustetaan muun muassa osallistumaan Pyhän Olavin maraton-tapahtumaan.